Συνέδριο Inn Health – HOMED
Ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Συνεδρίου Inn Health
Το 1ο Συνέδριο Inn Health πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου 2024. Συμμετείχαν εξαιρετικοί επιστήμονες από τους χώρους της υγείας, χημείας τροφίμων, γεωλογίας, εντομολογίας και μάρκεντινγκ. Ο τίτλος ήταν “Διαχείριση Έκτακτων Περιστατικών σε Μονάδες Φιλοξενίας”. Το θέμα είναι γνωστό και ως “Διαχείριση Κινδύνων” και με τον διεθνή όρο “Risk Management”. Είναι το πρώτο της σειράς συνεδρίων Inn Health που θα γίνονται κάθε χρόνο. Σκοπός είναι να συμβάλουν στη μεγιστοποίηση της ασφάλειας των ταξιδιωτών που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Δείτε το video:
Η οπτική γωνία του μάρκετινγκ ως προς τη Διαχείριση Κινδύνων
Ο καθηγητής Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Πανηγυράκης εξήγησε πως κάθε κρίση πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για αλλαγή και απόκτηση γνώσης και εμπειρίας. Η σωστή διαχείριση ενός κινδύνου μπορεί να επηρεάσει θετικά τη γνώμη των επισκεπτών προς όφελος της επιχείρησης. Η σωστή διαχείριση κινδύνων ή όπως λέγεται διεθνώς “Risk Management”, μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά απέναντι στον ανταγωνισμό. Είναι ανώφελο, είπε, να προσπαθεί ένας επιχειρηματίας να κερδίσει ένα μερίδιο από την ήδη “μοιρασμένη πίτα” της αγοράς. Πρέπει να κινηθεί σε τρίτη διάσταση ή όπως λέγεται από το “market place” στο “market space”.
Το έκτακτο ιατρικό συμβάν, αποτελεί ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ!
Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιαμαρέλος παρουσίασε δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα ιατρικά έκτακτα περιστατικά στους επισκέπτες μιας χώρας αποτελούν βεβαιότητα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό. Θεωρεί πως το 1ο Συνέδριο Inn Health έθεσε το θεμέλιο λίθο αυτής της προετοιμασίας για σωστή διαχείριση κινδύνων σε μονάδες φιλοξενίας. 142 άτομα ανά εκατομμύριο γενικού πληθυσμού, χρειάζονται νοσηλεία κάθε μέρα. Φανταστείτε τον αριθμό αυτό στα 32 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά.
Αλλεργίες: Ραγδαία αυξανόμενος κίνδυνος που συχνά χρειάζεται αστραπιαία διαχείριση
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας κ. Δεμέστιχα, εστιάσθηκε κυρίως στον τεράστιο κίνδυνο της τροφικής αλλεργίας. Τόνισε τις μεθόδους και στρατηγικές με τις οποίες σοβαρά περιστατικά μπορεί να προληφθούν.
Η ανάγκη εκπαίδευσης στην ΚΑΡΠΑ. Βασική προϋπόθεση στη σωστή Διαχείριση Κινδύνων
Ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, τόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού στις βασικές αρχές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και στη χρήση των αυτομάτων απινιδωτών. Αυτή η γνώση και η ετοιμότητα είναι βέβαιο πως θα σώσει ανθρώπινες ζωές. Σε τέτοιες στιγμές που κανείς ειδικός δεν προλαβαίνει να φτάσει στο σημείο και αυτό αποτελεί θεμελιώδη λίθο στον κορμό της διαχείρισης κινδύνων ενός καταλύματος.
Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την ένταση των φυσικών φαινομένων
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Λέκκας, εξήγησε πως η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει δραματικά τη συχνότητα και την ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων. Συνεπώς, η πιθανότητα που έχει μια μονάδα φιλοξενίας να αντιμετωπίσει πλημμύρα, ανεμοστρόβιλο, τσουνάμι, πυρκαγιά ή σεισμό είναι πάρα πολύ μεγάλη. Γι αυτό κάθε μονάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το προ-καταστροφικό, το συν-καταστροφικό και το μετα-καταστροφικό στάδιο. Με αφορμή το 1ο Συνέδριο Inn Health απηύθυνε έκκληση προς τις μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχειακών μονάδων να συνεργαστούν για συστηματική διενέργεια ασκήσεων ετοιμότητας.
Τροφογενείς κίνδυνοι. Παγκόσμια μάστιγα με πολλές πτυχές
Ο καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ. Μπόσκου ανέλυσε μία προς μία τις κατηγορίες των τροφιμογενών κινδύνων. Ενημέρωσε τους συνέδρους για νεοεμφανιζόμενους κινδύνους που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως. Ανέπτυξε τα πρωτόκολλα και τη διαχείριση κινδύνων που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια στους χώρους των εστιατορίων.
Κοριοί: Κίνδυνος για δυσφήμιση και οικονομικές επιπτώσεις
Ο καθηγητής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Αθανασίου, αναφέρθηκε κυρίως στο επίκαιρο θέμα των κοριών. Από την ανάλυση των λεπτομερειών της βιολογίας των κοριών, έγινε σαφές πως το πρόβλημα προσβολής από αυτό το άκαρι, πρέπει να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται πριν το καταλάβει ο πρώτος πελάτης. Αν υπάρξει καθυστέρηση, επειδή ο κοριός έξει πέντε στάδια ανάπτυξης και τρέφεται περιοδικά μόνο με ανθρώπινο αίμα, είναι δυνατόν μέσα σε λίγες μέρες να προσβληθούν πολλά δωμάτια. Έτσι, εύκολα προκαλείται δυσφήμιση και οικονομική ζημιά στην επιχείρηση. Αναφορικά με τη διαχείριση κινδύνων, τόνισε πως αυτοί δεν αφορούν μόνο την υγεία, αλλά και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Κουνούπια και μεταδιδόμενες ασθένειες. Η διαχείριση κινδύνων είναι θέμα δημόσιας υγείας
Ο καθηγητής Εντομολογίας στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και Αναπληρωματικό Μέλος του ΕΟΔΥ κ. Μιχαηλάκης αναφέρθηκε στη μετάδοση νόσων από τα κουνούπια. Εξήγησε πως με την κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει πια εποχιακή διακύμανση στην εμφάνιση των κουνουπιών. Κουνούπια υπάρχουν χειμώνα-καλοκαίρι. Τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες. Τόνισε την ανάγκη έγκαιρης πληροφόρησης μιας έμπειρης ιατρικής ομάδας. Έτσι, μπορούν να εντοπίζονται άμεσα τα εισαγόμενα κρούσματα, πριν γίνουν αυτόχθονα στη χώρα μας.
Επιβλαβή ζώα. Ανάθεση του προβλήματος σε εξειδικευμένους επαγγελματίες
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδος, έκανε εμπεριστατωμένη παρουσίαση όλων των κατηγοριών επιβλαβών και ανεπιθύμητων οργανισμών. Ανέπτυξε τους κινδύνους από καθένα, που αφορούν είτε την ανθρώπινη υγεία, είτε την περιουσία. Ως παράδειγμα ανέφερε τα ξυλοφάγα έντομα που δεν γίνονται αντιληπτά, μέχρι να καταρρεύσει ολόκληρη ξύλινη κατασκευή. Εξήγησε πως υπάρχουν ζωικοί οργανισμοί για τους οποίους επιβάλλεται η εξόντωση. Αντίθετα, υπάρχουν οργανισμοί όπως τα ερπετά, των οποίων η θανάτωση αποτελεί ποινικό αδίκημα. Συνιστάται λοιπόν στις περιπτώσεις αυτές οφιοαπώθηση και όχι οφιοκτονία.
Θερμή ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου της φιλοξενίας
Το 1ο Συνέδριο Inn Health παρακολούθησαν πολυάριθμοι επαγγελματίες από τον χώρο της φιλοξενίας. Συγκεκριμένα 9,2% Ιδιοκτήτες Μονάδων, 17,1% Γενικοί Διευθυντές, 22,4% Προϊστάμενοι Τμημάτων, 6,6% Στελέχη Τμημάτων Υποδοχής, 1,3% Δημοσιογράφοι και 32,9% άλλων ειδικοτήτων. Το συνέδριο παρακολούθησαν και ξένοι επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην Αγγλική Γλώσσα.
Αιγίδες Υπουργείου Τουρισμού και ΠΙΣ
Το 1o Συνέδριο Inn Health τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Ο Υπουργός Υγείας απηύθυνε διαδικτυακό χαιρετισμό προς τους συνέδρους. Το συνέδριο τίμησε με την προσωπική παρουσία του ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος. Είπε σε συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους πως, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία διοργανώνονται αρκετά συνέδρια που αφορούν τον τουρισμό στη χώρα μας, το 1ο Συνέδριο Inn Health είναι διαφορετικό και το έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη.
Οικονομική στήριξη
Βασικός χορηγός και διοργανωτής του συνεδρίου ήταν η ιατρική εταιρεία HOMED MEDICAL CLINIC και την επιστημονική επίβλεψη είχε ο Οργανισμός IRITEL.
Κοινωνικός-Ανθρωπιστικός χαρακτήρας
Το συνέδριο είχε και κοινωνικό-ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Όλα τα έσοδα από τις εγγραφές διατέθηκαν στο ίδρυμα ΕΛΕΠΑΠ για την ενίσχυση της αποκατάστασης των γενναίων παιδιών με αναπηρία.
Άρθρα και video που ακολουθούν για τη Διαχείριση Κινδύνων
Όλο το υλικό από τις εργασίες του συνεδρίου θα είναι σύντομα διαθέσιμο σε διαδοχικά άρθρα και video. Έτσι, προσβλέπουμε η γνώση και οι πληροφορίες που προσφέρθηκαν, να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και ελπίζουμε αυτό να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας.
Γραφτείτε εδώ για να λαβαίνετε όλα τα video και τα newsletter μας