Τεστ γρίπης τύπου Α/Β
Τεστ γρίπης κατ’ οίκον μέσα σε μόλις 10 λεπτά.
Τηλ. 210 8060098
Γιατρός επισκέπτεται τον ασθενή και παίρνει με ειδική μπατονέτα λίγο υγρό από τη μύτη και το φάρυγγα. Σε 10 λεπτά ολοκληρώνεται το τεστ.
Το τεστ INFLUENZA A/B ξεχωρίζει τον ιό γρίπης Α (που περιλαμβάνει και το στέλεχος Η1Ν1) και τον ιό Β. Είναι ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα γρήγορα διαγνωστικά εργαλεία (rapid tests) που κυκλοφορούν, καθώς η “ειδικότητα” του είναι πολύ μεγάλη (95%) και η “ευαισθησία” του είναι επίσης πολύ υψηλή (84,4%).
Είναι πιστοποιημένο τόσο σε εθνικό (ΕΟΦ) όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (CE), και έχει λάβει έγκριση από τον οργανισμό FDA (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ.
Ποια είναι η σημασία του τεστ γρίπης;
Το τεστ μας βοηθάει να διακρίνουμε τη γρίπη (που χρειάζεται ειδική θεραπεία) από το κοινό κρυολόγημα (που οφείλεται σε διάφορους άλλους ιούς και δεν χρειάζεται θεραπεία).
Ο λόγος για τον οποίο θεραπεύουμε τη γρίπη είναι ότι συχνά προσβάλλει τον άνθρωπο με εξαιρετικά μεγάλη βαρύτητα, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη πνευμονία και στους δύο πνεύμονες και, σπανίως μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο σε νέα άτομα. Κάθε χρόνο πεθαίνουν από γρίπη αρκετοί άνθρωποι, ακόμη και νέοι. Χαρακτηριστική είναι η πανδημία γριπης του 1918 που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 18 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Πως εκδηλώνεται η γρίπη;
Χαρακτηριστικά της γρίπης είναι ο υψηλός πυρετός, κακουχία, πόνοι στα κόκαλα, πονοκέφαλος, φταρνίσματα, ρινική καταρροή και βήχας. Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με το σάλιο και τα σταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία, το βήχα και τα φταρνίσματα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους ευνοούν τη μετάδοση. Συνήθως μεταδίδουν οι πάσχοντες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν συμπτώματα για 5-7 ημέρες. Από τη νόσο μπορεί να προσβληθεί κανείς όμως και μέσω μολυσμένων επιφανειών, αν τις αγγίξει με το χέρι και στη συνέχεια φέρει το χέρι του στο πρόσωπο και το στόμα.
Επιπλοκές και άτομα υψηλού κινδύνου
Η γρίπη συνήθως έχει μια ομαλή διαδρομή χωρίς επιπλοκές, που κυμαίνεται από απλή ίωση με δέκατα έως βαριά ίωση με υψηλό πυρετό και περνάει σε 2-4 ημέρες.
Μερικές φορές όμως παρουσιάζει επιπλοκές, η σοβαρότερη από τις οποίες είναι η πνευμονία. Άλλες επιπλοκές είναι η παρόξυνση άσθματος ή χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας ή σακχαρώδη διαβήτη.
Άτομα υψηλού κινδύνου είναι οι μεγαλύτεροι των 60 ετών, πάσχοντες από άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, παχύσαρκοι, έγκυες, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, πάσχοντες από νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα και δρεπανοκυτταρική νόσο.
Εμβολιασμοί
Είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να προστατευθεί κανείς από τη γριπη. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο, κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και ενδείκνυται οπωσδήποτε σε άτομα που ανήκουν στις παραπάνω αναφερθείσες ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και σε επαγγελματίες της υγείας και άτομα που έρχονται σε συχνή επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων και συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους (δάσκαλοι, στρατιώτες κλπ) και άτομα που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες (γιατροί και παραιατρικό προσωπικό και προσωπικό οίκων ευγηρίας). Η προστασία που προέρχεται από την ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του ιού της γριπης κορυφώνεται στις 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
Μπορεί να νοσήσει κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο;
Βεβαίως. Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο κυμαίνεται από 70% έως 90%. Αυτό σημαίνει πως 10-30% των εμβολιασθέντων ατόμων μπορεί να νοσήσουν από γριπη. Παρ’ όλα αυτά, όσοι νοσήσουν έχοντας εμβολιασθεί προηγουμένως, νοσούν ελαφρύτερα και μειώνεται έτσι η πιθανότητα να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Θεραπεία
Ο ιός της γρίπης περιβάλλεται από ένα στρώμα δύο πρωτεϊνών, της αιμαγλουτινίνης και της νευραμινιδάσης, που είναι απαραίτητες για να προσκολληθεί ο ιός στα κύτταρα του ξενιστή και να τα διασπάσει στη συνέχεια για να εισέλθει σε άλλα κύτταρα.
Το φάρμακο που κυκλοφορεί είναι η οσελταμιβίρη, η οποία αναστέλλει τη νευραμινιδάση. Έτσι ο ιός της γρίπης εμποδίζεται να συνεχίσει τον κύκλο της ζωής του, με συνέπεια η νόσηση να διαρκεί λιγότερες μέρες, η διαδρομή της να είναι ηπιότερη και ο κίνδυνος των επιπλοκών να είναι μικρότερος. Αρκεί η διάγνωση να γίνει έγκαιρα και η θεραπεία να αρχίσει μέσα στο πρώτο ή δεύτερο 24ωρο.
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Αυτά εμποδίζουν το σχηματισμό “τοιχώματος” από τα μικρόβια. Τα μικρόβια είναι πολύ μεγαλύτεροι μικροοργανισμοί από τους ιούς και περιβάλλονται από ένα παχύ τοίχωμα, όπως το τσόφλι που έχουν τα καρύδια. Τα αντιβιοτικά παρεμβαίνουν μπλοκάροντας το σχηματισμό αυτού του τοιχώματος και έτσι τα “νεογέννητα” μικρόβια δε μπορούν να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν. Καθώς όμως οι ιοί δεν σχηματίζουν τοίχωμα, είναι αυτονόητο πως τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στις ιώσεις. Δίδονται από γιατρό κατά περίπτωση, όταν διαπιστώνεται ή πιθανολογείται μικροβιακή επιπλοκή.
Άλλα φάρμακα που χορηγούνται στη γρίπη και τις βαριές περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος είναι τα αντιπυρετικά και συνήθως η παρακεταμόλη σε δόση 1000 mg για τους ενήλικες σε συχνότητα 2-4 φορές το 24ωρο. Καλό είναι να αποφεύγονται τα σκευάσματα που έχουν μικρότερη δόση παρακεταμόλης (300 mg) και περιέχουν άλλες αγγειοδραστικές ουσίες για αποσυμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου, εκτός αν τα συμπτώματα αυτά είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικά, οπότε μπορεί κανείς να παίρνει με φειδώ 1 τέτοιο δισκίο το βράδυ για να κοιμηθεί πιο άνετα.
Σπάνια μπορεί να χρειασθούν αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη και οι αναστολείς της κυκλοοξυγενάσης 2.
This is a quote text block lorem ipsum dolor sit amet.
Μάθετε περισσότερα για την γρίπη εδώ
Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας άμεσα εδώ