ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Παντα Πιστοι στο Οραμα Μας

Η αρχή

Ήταν Ιούλιος του 1995 όταν ο ιδρυτής της HOMED Dr. Ηλίας Παπαζήσης έλαβε ένα τηλεφώνημα για ενδοφλέβια θεραπεία σε καρκινοπαθή.

Είχε προηγηθεί μια πενταετία εντατικών μελετών για δημιουργία ενός πολύ καινοτόμου μοντέλου υπηρεσιών υγείας εκτός νοσοκομείου. Η ανύπακρτη έως τότε κατ’ οίκον νοσηλεία, ήταν μέρος αυτού του μοντέλου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ληφθεί απόφαση για την υλοποίηση του. Όμως, εκείνο το τηλεφώνημα πυροδότησε μια μακρά, αλματώδη και μέχρι σήμερα συνεχιζόμενη δημιουργική πορεία. 

Η πρώτη Εταιρεία

Ιδρύθηκε η εταιρεία ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ ΕΠΕ με αντικείμενο την παροχή νοσοκομειακού επιπέδου νοσηλείας κατ’ οίκον. Το δωμάτιο του ασθενούς μετατρεπόταν σε  θάλαμο νοσοκομείου. Γίνονταν καθημερινές επισκέψεις γιατρών και περισότερες από μία νοσηλευτικές επισκέψεις την ημέρα. Όλη η ομάδα ήταν σε ετοιμότητα για έκτακτες επισκέψεις μέρα και νύχτα. Αιμοληψίες, ακτινογραφίες και υπερηχογραφήματα με φορητές συσκευές συμπλήρωναν τη διαγνωστική φαρέτρα. (Video)

Το σλόγκαν “σχεδόν κάθε ασθενής που δεν χρειάζεται χειρουργείο ή εντατική, μπορεί με ασφάλεια να νοσηλεύεται στο σπίτι του” αποτέλεσε σημαία και οδηγό για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Εξαγορά από το ΥΓΕΙΑ

Το μοντέλο της νοσοκομειακής περίθαλψης κατ’ οίκον προκάλεσε αρχικά την περιέργεια του ιατρικού κόσμου. Ακολούθως, η περιέργεια εξελίχθηκε σε ενδιαφέρον. Τέλος, το ενδιαφέρον οδήγησε σε προτάσεις εξαγοράς της ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ ΕΠΕ.

Το 2000 επεκράτησε η πρόταση του Νοσοκομείου Υγεία για  ενσωμάτωση της υπηρεσίας ως τμήμα του νοσοκομείου.

Hygeia hospital, street view

Έτσι δημιουργήθηκε το Τμήμα Κατ’ Οίκον Νοσηλείας του Θεραπευτηρίου Υγεία.

Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας

Κατά την περίοδο 2000-2007 το μοντέλο της Κατ’ Οίκον Νοσοκομειακής Περίθαλψης είχε αλματώδη εξέλιξη. Η ανάπτυξη πρωτότυπων λογισμικών για τον ποιοτικό έλεγχο ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, ήρθε και επινόηση μιας σειράς από ιατρικές συσκευές που όλες έλαβαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Βράβευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Τμήμα Κατ’ Οίκον Νοσηλείας τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διακρίθηκε ως μία από της καλύτερες υπηρεσίες της Ευρώπης σχετικά με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (e-Europe Awards).

Διεθνής Αναγνώριση

Σύντομα, το μοντέλο της Κατ’ Οίκον Νοσοκομειακής Περίθαλψης προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον. 

Το 2004, η Ιατρική Κοινότητα στην Αυστραλία αναγνώρισε τη σημασία και την καινοτομία αυτού του συστήματος. Το Ελληνικό μοντέλο αποτέλεσε το κύριο θέμα του Εθνικού Συνεδρίου Κατ’ Οίκον Νοσηλείας. Ο θεμελιωτής του του κ. Παπαζήσης προσκλήθηκε να το παρουσιάσει και να το αναπτύξει.

Η περιγραφή του μοντέλου αποτέλεσε τμήμα του βιβλίου e-Health των εκδόσεων IOS Press με τίτλο “Advanced Technology Permits the Provision of Advanced Hospital Care in the Patients’ Homes”  (Η. Παπαζήσης, E-Health, IOS Press 2005, σ. 190-200).

To 2007 η δραστηριότητα της Κατ’ Οίκον Νοσοκομειακής Περίθαλψης αυτονομήθηκε από το Νοσοκομείο Υγεία.  Τότε ιδρύθηκε η εταιρεία HOMED. 

Το 2013 η HOMED προσκλήθηκε από την Κυβέρνηση του Kuwait να βοηθήσει με την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη προηγμένου συστήματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας. Το σύστημα προσνατολιζόταν κυρίως στην περίθαλψη των θυμάτων του πολέμου του Περσικού Κόλπου.

The president of HOMED, Dr. Elias Papazissis, along with two officials from the Government of Kuwait 
Ιατρικές Επισκέψεις Στο Σπίτι

Το 2014, η Ιατρική Κοινότητα της Αυστραλίας έφερε για δεύτερη φορά στο προσκήνιο το πρωτοποριακό αυτό σύστημα. Το έθεσε ως κύριο θέμα του ετήσιου συνεδρίου τους με τίτλο “Very Acute Hospital in the Home”.  Η Υπουργός Υγείας του New South Wales προλόγισε την παρουσίαση, τονίζοντας ότι το σύστημα αυτό μπορεί  να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. 

Ίδρυση του Οργανισμού IRITEL

Με πρωτοβουλία της HOMED ιδρύθηκε ο διεθνής οργανισμός IRITEL (International Research Institute for Telemedicine). Ο IRITEL είναι μη κερδοσκοπικός ανθρωπιστικός οργανισμός με σκοπό τη βοήθεια ατόμων που ζούν σε συνθήκες φρώχειας ή ζουν σε περιοχές με πτωχή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και την ανάπτυξη πρότυπων υπηρεσιών με συμμετοχή προηγμένης τεχνολογίας πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Ανθρωπιστικές Αποστολές

Ο IRITEL με την υποστήριξη της HOMED έχει οργανώσει μια σειρά από ιατρικές ανθρωπιστικές αποστολές (video). Στις αποστολές αυτές προσφέρονταν ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους απομονωμένων πολύ μικρών νησιών κατά τους χειμερινούς μήνες. Στις περιόδους αυτές οι ιατρικές υπηρεσίες είναι δυσεύρετες και η θαλάσσια μεταφορά ασθενών είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη (video).

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

Στα πλαίσια των σκοπών του ο IRITEL επιδίδεται σε μια  σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Έχουν διοργανωθεί τρία Πανελλήνια Συνέδρια στην Αθήνα και ένα διεθνές στο Ντουμπάι, εκπαιδευτικές ημερίδες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και συστηματικές εκπαιδεύσεις μικρών ομάδων στα ιατρεία της HOMED. Οι εκπαιδεύσεις αυτές αφορούν κυρίως τη δύσκολη φλεβοκέντηση, συρραφή τραύματος, ερμηνεία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και άλλες τεχνικές. 

Το  2024 με πρωτοβουλία της HOMED ο IRITEL διοργανώνει ένα πρωτότυπο συνέδριο με τίτλο InnHealth. Το συνέδριο θα είναι ετήσιο και πανελλήνιο και απευθύνεται στον κόσμο των τουριστικών καταλυμάτων. Κύριος κορμός της θεματολογίας θα είναι υγειονομικοί κίνδυνοι που συχνά απασχολούν τα ξενοδοχεία. Τέτοια θέματα είναι μεταδοτικές ασθένειες (π.χ. COVID-19), ατυχήματα, ερπετά και έντομα, τροφιμογενείς  λοιμώξεις κλπ. 

Κοινωνική Προσφορά και Δράση

Η HOMED με βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης στηρίζει άτομα και κοινωνικές ομάδες που είναι ευάλωτα και χρειάζονται προστασία.

Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων χρηματοδότησε πλήρως την έκδοση του βιβλίου «Η Ανάπτυξη του Τυφλού Παιδιού». Αυτό το βιβλίο κοσμεί σήμερα τις βιβλιοθήκες όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για όλους τους λειτουργούς που ασχολούνται με τη φροντίδα και την εκπαίδευση τυφλών παιδιών.

Η HOMED στηρίζει το “Χαμόγελο του Παιδιού” και αναξιοπαθούντες αστέγους στο κέντρο της Αθήνας.

Homed-Ποιοί είμαστε

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Nοσοκομειακή περίθαλψη κατ’ οίκον

Σχεδόν κάθε ασθενής που δεν χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση ή νοσηλεία σε ΜΕΘ μπορεί να νοσηλευτεί με ασφάλεια στο σπίτι.

 

Η προηγμένη τεχνολογία επιτρέπει την παροχή Προηγμένης Νοσοκομειακής Φροντίδας στα Σπίτια των Ασθενών.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ