EN 1144
ΝΕΑ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: "ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ"

Πότε πρέπει να κάνουμε ηλεκτροκαρδιογράφημα και τί θα μας δείξει αυτό.

Ιαν. 28, 2023
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι εξέταση που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.
Homed-Πότε πρέπει να κάνουμε ηλεκτροκαρδιογράφημα και τί θα μας δείξει αυτό.

Πότε Κάνουμε Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι εξέταση που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Είναι γρήγορη, ασφαλής και ανώδυνη εξέταση, που δίνει πληροφορίες σχετικά με:

 • Το σημείο της καρδιάς που προκαλεί κάθε καρδιακό παλμό.
 • Τα “μονοπάτια” της καρδιάς μέσα από τα οποία “ταξιδεύει” το ηλεκτρικό ερέθισμα.
 • Τη συχνότητα και το ρυθμό των καρδιακών κύκλων.

Πότε πρέπει να γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

 • Ως μέρος εξέτασης ρουτίνας, συνήθως από τη μέση ηλικία και μετά, ή προληπτικά πριν από κάποια επέμβαση.
 • Για να βοηθήσει το γιατρό να αξιολογήσει και να εξιχνιάσει την αιτία συμπτωμάτων που μπορεί να σχετίζονται με πάθηση της καρδιάς.
 • Σε περίπτωση λήψης φαρμάκων που επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό ή τη συχνότητα, ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα κάποια επικίνδυνη παρενέργεια.
 • Για την αξιολόγηση της θεραπευτικής αγωγής για κάποιο καρδιακό νόσημα ή την παρακολούθηση μιας ομαλής θεραπευτικής εξέλιξης.

 Με ποια διαδικασία γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

 • Τοποθετούνται αισθητήρες στα άκρα και το θώρακα του εξεταζομένου (ηλεκτρόδια).
 • Καλώδια συνδέουν τους αισθητήρες με το μηχάνημα (ηλεκτροκαρδιογράφο).
 • Καθώς η καρδιά λειτουργεί, ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα που διατρέχουν το σώμα, ανιχνεύονται από τα συνδεδεμένα ηλεκτρόδια και μεταφέρονται στη συσκευή.
 • Η συσκευή, μέσω υπερευαίσθητων κυκλωμάτων και ισχυρών ενισχυτών καταγράφει τις πορείες αυτών των ασθενών ρευμάτων της καρδιάς, όπως φαίνονται από διάφορες “οπτικές” γωνίες (απαγωγές).
 • Τα γραφήματα (απαγωγές) απεικονίζονται στην οθόνη του ηλεκτροκαδριογράφου ή εκτυπώνονται σε θερμογραφικό χαρτί.

Τι μπορεί να δει ένας γιατρός στο ηλεκτροκαρδιογράφημα;

 • Αν υπάρχει σε εξέλιξη ή υπήρξε στο παρελθόν κάποιο σοβαρό στεφανιαίο επεισόδιο(έμφραγμα).
 • Αν υπάρχει κάποια ανωμαλία στο ρυθμό.
 • Αν η καρδιά δεν αρδεύεται σωστά από αίμα ή αν αυτό δεν προσκομίζει στην καρδιά αρκετό οξυγόνο.
 • Αν το πάχος του τοιχώματος κάποιου σημείου της καρδιάς είναι πολύ παχύ (υπερτροφία) ή αν υπάρχουν άλλου είδους ανωμαλίες στα τοιχώματα.

Πρέπει να έχω μαζί μου ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα;
Αν έχετε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, είναι σημαντικό να φέρετε πάντα μαζί σας ένα πρόσφατο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Σε περίπτωση κάποιου επείγοντος περιστατικού, θα βοηθήσει πολύ ως πληροφορία αν μια διαταραχή προϋπήρχε ή εμφανίστηκε πρόσφατα.

Είναι καλύτερο το ηλεκτροκαρδιογράφημα ή το υπερηχογράφημα Triplex;
Πρόκειται για δύο εντελώς ανεξάρτητες εξετάσεις. Καθεμία από αυτές δίνει διαφορετικές πληροφορίες. Δηλαδή το ηλεκτροκαρδιογράφημα δίνει κυρίως πληροφορίες για την ηλεκτρική δραστηριότητα και μόνο έμμεσα παρέχει κάποια συμπεράσματα για την ανατομία της καρδιάς, ενώ το υπερηχογράφημα Triplex απεικονίζει την ανατομία, τις ταχύτητες των αιματικών ροών, τις πιέσεις και την κινητικότητα των διαφόρων τμημάτων κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού κύκλου.

Οι εξετάσεις αυτές συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν η μία την άλλη.

Ποιος μπορεί να κάνει την εξέταση;
Η τοποθέτηση των ηλεκτροδίων, η σύνδεση με τη συσκευή και η καταγραφή μπορεί να γίνει από νοσηλευτή ή γιατρό, η ανάγνωση όμως της καταγραφής και η εξαγωγή συμπερασμάτων γίνεται μόνο από γιατρό.

Η ανάγνωση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο της καρδιολογίας, όμως κάθε κλινικός γιατρός οφείλει να έχει τις βασικές γνώσεις για αναγνώριση των συνηθέστερων παθολογικών καταγραφών.

Η ειδικότητα της Παθολογίας και κυρίως η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής είναι πιο συναφείς με το αντικείμενο και οι γιατροί που διαθέτουν αυτές τις ειδικότητες είναι σε θέση να αποκλείσουν π.χ. την καρδιακή αιτιολογία ενός πόνου στο στήθος από το ηλεκτροκαρδιογράφημα, συναξιολογώντας το ιατρικό ιστορικό και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο είναι δυνατόν να μην δώσει αμέσως ηλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα. 

Σε περίπτωση αμφιβολίας το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι δυνατό να αποσταλεί ηλεκτρονικά σε καρδιολόγο, ο οποίος σε συνεργασία με τον Γενικό Ιατρό ή τον Παθολόγο που εξετάζει τον ασθενή, να συμβάλει στην ακριβέστερη διάγνωση. 

Ποιους περιορισμούς έχει το ηλεκτροκαρδιογράφημα ως εξέταση;
Καμία εξέταση μόνη της δεν επαρκεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την “αγία” τριάδα της διάγνωσης, στην οποία έχει θεμελιώδη σημασία Η ΣΕΙΡΑ:

 1. Ιστορικό
 2. Φυσική εξέταση
 3. Εργαστηριακή και παρακλινική διερεύνηση

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, το ηλεκτροκαρδιογράφημα κατατάσσεται τρίτο στη σειρά, αφού ληφθεί πρώτα ένα καλό ιστορικό από τον ασθενή ή και από το περιβάλλον του και ακολουθήσει προσεκτική εξέταση που περιλαμβάνει επισκόπηση, ακρόαση και ψηλάφηση.

Με το ιστορικό και τη φυσική εξέταση ο γιατρός σηματίζει στο μυαλό του μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις, που έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη πιθανότητα να υπάρχουν. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα που ακολουθεί, αυξάνει ή μειώνει την πιθανότητα καθεμιάς από αυτές τις καταστάσεις. 

Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις στην καρδιολογία, στις οποίες η διάγνωση γίνεται μόνο από το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Τέτοιες είναι η κολπική μαρμαρυγή και πτερυγισμός, το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου, οι κολποκοιλιακοί αποκλεισμοί και πολλές άλλες αρρυθμίες. 

Ομοίως και μια τυπική εικόνα οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, το έμφραγμα έρχεται συνήθως ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ! Έτσι ο πόνος που είναι κύρια πληροφορία του ιατρικού ιστορικού απουσιάζει και παραμένουν άλλες άτυπες εκδηλώσεις οφειλόμενες στη συνυπάρχουσα μείωση της καρδιακής παροχής, όπως ζάλη, ίλιγγος ή απώλεια της συνείδησης. 

Σε πολλές όμως άλλες περιπτώσεις, ακόμη και σοβαρές, το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να είναι φυσιολογικό ή με ελάχιστες αλλοιώσεις που είναι εύκολο να περάσουν απαρατήρητες. Τέτοιο παράδειγμα είναι η πνευμονική εμβολή. Περιγράφονται ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις, που όμως σπάνια παρατηρούνται στους πάσχοντες. Η διάγνωση πιθανολογείται κύρια με το ιατρικό ιστορικό και συχνά πάνω σε αυτό στηρίζονται οι θεραπευτικές αποφάσεις.  

Μπορεί επίσης να καθυστερήσει επί ώρες να αναδείξει την παθολογική κατάσταση που υποκρύπτεται.

Στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, τις πρώτες ώρες το ηλεκτροκαρδιγράφημα είναι φυσιολογικό. Το ιστορικό και η φυσική εξέταση θα θέσουν την υποψία, ώστε ο ασθενής να οδηγηθεί ταχύτατα χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση σε μονάδα εμφραγμάτων. 

Άλλοτε πάλι μπορεί να συγκαλύπτει μια υποκείμενη σοβαρή πάθηση.

Τέτοια περίπτωση είναι ο αριστερός σκελικός αποκλεισμός που υποδύεται εικόνα εμφράγματος, κάνοντας την εξέταση άχρηστη για τη διάγνωση αυτής της σοβαρής και απειλητικής για τη ζωή βλάβης του μυοκαρδίου.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ΔΕΝ έχει προγνωστική σημασία. Ένας βαρύς καπνιστής με η χωρίς συνυπάρχοντες άλλους παράγοντες κινδύνου που έχει σχεδόν αποφραγμένα τα περισσότερα στεφανιαία αγγεία του και είναι στα πρόθυρα εμφράγματος,

ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ!!!

Να θυμάστε:

 • Ένα φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα ΔΕΝ σημαίνει πως είστε καλά!
 • Αν έχετε παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα, να το έχετε πάντα πρόχειρο.
  Σε κάθε νέο περιστατικό, έχει σημασία η σύγκριση του νέου με παλαιότερο.
 • Αν πάσχετε από διαβήτη, ζητήστε άμεσα ηλεκτροκαρδιογράφημα μετά από οποιαδήποτε κατάσταση δύσπνοιας, ζάλης, ιλίγγου ή αν χάσετε τις αισθήσεις σας.

 Ζητήστε ηλεκτροκαρδιογράφημα αν ξαφνικά ιδρώσετε χωρίς λόγο ή αν διαπιστώσετε πως έχετε χαμηλή πίεση.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το ηλεκτροκαρδιογράφημα πατήστε εδώ

Κλείστε το ραντεβού σας ευκολα και γρήγορα πατώντας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟ

1144 ή στο 210.80.60.098

Καλέστε δωρεάν στο 1144 από σταθερό ή κινητό και μιλήστε με γιατρό. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο.