EN 1144
ΝΕΑ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: "ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ"

Τα Οφέλη της Θεραπείας Βελονισμού

Μάι. 29, 2024
Ανακαλύψτε τα οφέλη της θεραπείας βελονισμού για την ανακούφιση από τον πόνο, τη μείωση του άγχους και τη συνολική υγεία. Μάθετε πώς αυτή η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ευημερία.
Homed-Τα Οφέλη της Θεραπείας Βελονισμού

Οφέλη της Θεραπείας Βελονισμού

Τα Οφέλη της Θεραπείας Βελονισμού

Ο βελονισμός είναι μια σημαντική πρακτική της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM). Έχει γίνει δεκτός ως συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπεία  στις δυτικές χώρες. Οι επαγγελματίες βελονισμού δεν χρειάζεται πάντα να έχουν ιατρικό πτυχίο, αν και κάποιοι γιατροί, ειδικά ειδικοί στη διαχείριση του πόνου, είναι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι για να τον εκτελούν. Καθημερινά, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε θεραπείες βελονισμού.

Πώς Λειτουργεί ο Βελονισμός

Ο βελονισμός περιλαμβάνει τη διέγερση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων στο δέρμα και τους υποκείμενους ιστούς. Αυτά τα σημεία επηρεάζουν τη ροή του qi (προφέρεται “τσι”), την ενέργεια ζωής που ρέει μέσα από το σώμα. Η TCM αναφέρει ότι οι ασθένειες προκύπτουν από διαταραχές στη ροή του qi κατά μήκος των ενεργειακών διαδρομών, ή μεσημβρινών, που περιλαμβάνουν πάνω από 2.000 σημεία. Η διέγερση αυτών των σημείων βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ του yin (αρνητικές, σκοτεινές, θηλυκές δυνάμεις) και του yang (θετικές, φωτεινές, αρσενικές δυνάμεις).

Σε ορισμένες θεραπείες, οι επαγγελματίες αυξάνουν τη διέγερση περιστρέφοντας ή θερμαίνοντας τις βελόνες. Άλλες μέθοδοι διέγερσης των σημείων βελονισμού περιλαμβάνουν:

 • Πίεση (βελονισμός πίεσης)
 • Λέιζερ
 • Υπέρηχοι
 • Χαμηλής τάσης ηλεκτρικά ρεύματα (ηλεκτροβελονισμός)

Ο βελονισμός γενικά δεν είναι επώδυνος. Μπορεί, όμως, να προκαλέσει μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος.

Χρήσεις της Θεραπείας Βελονισμού

Ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει πολλές παθήσεις, όπως:

 • Ανακούφιση από τον πόνο μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή οδοντιατρικές διαδικασίες
 • Ανακούφιση από τη ναυτία και τον έμετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή χημειοθεραπεία
 • Διαχείριση της εξάρτησης, του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, της ινομυαλγίας, των πονοκεφάλων, του πόνου στη μέση, της κόπωσης και του πόνου στις αρθρώσεις

Έρευνα και Αποτελεσματικότητα

Η διεξαγωγή έρευνας για τον βελονισμό παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διατηρηθεί η τύφλωση στις μελέτες. Ο “ψευδοβελονισμός”, όπου οι βελόνες εισάγονται σε μη σημεία βελονισμού, μπορεί να διεγείρει σημεία βελονισμού πίεσης. Αυτό περιπλέκει τις μετρήσεις της αποτελεσματικότητας. Μελέτες σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στην Κίνα, συχνά αναφέρουν πιο θετικά αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει είτε μια πρακτική προκατάληψη είτε την ολοκληρωμένη εφαρμογή της TCM, με τον βελονισμό ως συστατικό της.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, ο βελονισμός έχει δείξει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων και συμπτωμάτων. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Η ελεγχόμενη πρακτική του βελονισμού, που συχνά περιλαμβάνει αμβλείες βελόνες ή οδοντογλυφίδες που πιέζονται στο δέρμα, εξακολουθεί να περιλαμβάνει σημεία βελονισμού πίεσης. Πολλά ιατρικά ιδρύματα και οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνεχίζουν να διερευνούν και να επιβεβαιώνουν τα οφέλη του βελονισμού.

Πιθανές Παρενέργειες της Θεραπείας Βελονισμού

Όταν εκτελείται σωστά, ο βελονισμός γενικά έχει ήπιες παρενέργειες. Ωστόσο, σημειώστε τα εξής:

 • Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν προσωρινά.
 • Η εισαγωγή βελονών μπορεί να τραυματίσει ή να μολύνει ιστούς όπως το δέρμα, τους μύες ή τα νεύρα. Αν και αυτό είναι σπάνιο.
 • Οι πονοκέφαλοι, η ζάλη, η λιποθυμία και η υπνηλία είναι σπάνια.
 • Ορισμένα άτομα μπορεί να αισθανθούν αδυναμία και να χρειαστούν να ξαπλώσουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Μπορεί να προκληθεί μώλωπας ή αιμορραγία, ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρές διαταραχές πήξης ή σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.
 • Η βαθιά εισαγωγή βελονών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως την κατάρρευση πνεύμονα ή εσωτερικούς τραυματισμούς, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Συμπέρασμα

Ο βελονισμός είναι μια ευρέως αποδεκτή θεραπεία που μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η κατανόηση των πιθανών κινδύνων και η εξασφάλιση ότι οι θεραπείες πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους επαγγελματίες είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Για όσους ενδιαφέρονται να βιώσουν τα οφέλη της θεραπείας βελονισμού, επισκεφθείτε μας στο Homed για επαγγελματικές υπηρεσίες βελονισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟ

1144 ή στο 210.80.60.098

Καλέστε δωρεάν στο 1144 από σταθερό ή κινητό και μιλήστε με γιατρό. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο.