ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ιατρική επίσκεψη Πνευμονολόγου

Πνευμονολόγος Στο Σπίτι Homed

Ο πνευμονολόγος και η ειδικότητα της πνευμονολογίας έχουν ως γνωστικό αντικείμενο τη λειτουργία και τις παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που είναι οι πνεύμονες, με το “δέντρο” των αεραγωγών που ξεκινάνε από την τραχεία και καταλήγουν στις κυψελίδες.

Όμως πρέπει πάντα να σκέφτεστε πως το ανθρώπινο σώμα είναι… ομοούσιο και αδιαίρετο.

Πολλές συστηματικές παθήσεις και σύνδρομα που χρειάζονται άλλες ειδικότητες, εμφανίζουν εκδηλώσεις από το αναπνευστικό.

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα, παραθέτουμε εδώ μερικά από αυτά:

 • Το οξύ πνευμονικό οίδημα που οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια, εκδηλώνεται με δύσπνοια που μοιάζει με αυτή του βρογχικού άσθματος.
 • Ο αυτόματος πνευμοθώρακας είναι μια επείγουσα χειρουργική κατάσταση, που εκδηλώνεται με δύσπνοια.
 • Η πνευμονική εμβολή είναι μια ύπουλη σοβαρή κατάσταση που οφείλεται κατά κανόνα σε εξωπνευμονικά αίτια.
 • Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η παραρρινοκολπίτιδα (εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο της ωτορινολαρυγγολογίας), λόγω των εκκρίσεων που κατεβαίνουν προς τους πνεύμονες,προκαλούν δευτερογενώς κατάσταση που μοιάζει με άσθμα. Η θεραπεία δεν πρέπει να στοχεύει τους πνεύμονες, αλλά την κύρια λοιμωξη που βρίσκεται αλλού.
 • Λοιμώξεις που αφορούν πολλά συστήματα του οργανισμού, όπως η COVID-19, παρουσιάζουν και πνευμονικές εκδηλώσεις, όμως είναι πολυσυστηματικό νόσημα. Ειδικά στη νόσο αυτή παρουσιάζεται αναπνευστική ανεπάρκεια χωρίς δύπνοια! Έτσι μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να κινδυνέψει η ζωή του ασθενούς.
 • Αναρίθμητες διαταραχές του μεταβολισμού, που περιλαμβάνουν απορρύθμιση διαβήτη, βαριά λοίμωξη με σηψαιμία, κακοήθη νοσήματα και πολλά άλλα, προκαλούν οξέωση και ο οργανισμός τροποποιεί τις αναπνευστικές κινήσεις για να αντιρροπήσει αυτή τη σοβαρή κατάσταση. Η θεραπεία είναι επείγουσα, αλλά δεν αφορά τους πνεύμονες.
 • Μικροεισροφήσεις τροφών που συνήθως περνούν απαρατήρητες και οφείλονται σε νευρολογικά αίτια, προκαλούν πολλαπλές εστίες βρογχοπνευμονίας, με άφθονες βρογχικές εκκρίσεις. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στους πνεύμονες, αλλά στην αιτία που προκαλεί τις εισροφήσεις.

Έτσι ο πνευμονολόγος δεν είναι γιατρός της πρώτης γραμμής, αλλά εξειδικευμένος γιατρός, του οποίου το έργο είναι:

 • Η διάγνωση, η θεραπεία και η μακροχρόνια παρακολούθηση αμιγώς πνευμονολογικών παθήσεων, όπως είναι το βρογχικό άσθμα, η χρόνια βρογχίτιδα, το πνευμονικό εμφύσημα, η ίνωση και άλλες διάμεσες πνευμονοπάθειες, ο καρκίνος, λοιμώξεις, πνευμονικές εκδηλώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων, πλευρίτιδες, σύνδρομο υπνικής άπνοιας κλπ.
 • Λειτουργικές δοκιμασίες των πνευμόνων όπως είναι η σπιρομέτρηση με καμπύλη ροής-όγκου, μέτρηση διαχυτικής ικανότητας και εκπνεομένων αερίων και η μελέτη ύπνου.
 • Ενδοσκοπική μελέτη των πνευμόνων (βρογχοσκόπηση) με ή χωρίς λήψη βιοψιών.

Περιπτώσεις οξείας δύσπνοιας με ή χωρίς βρογχικές εκκρίσεις, με η χωρίς πυρετό, με ή χωρίς βήχα, πρέπει να εξετάζονται πρώτα από γιατρό Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας. Γιατροί αυτών των ειδικοτήτων έχουν τη γνώση και την εμπειρία να διακρίνουν ένα αμιγώς πνευμονολογικό πρόβλημα, όπως είναι μια παρόξυνση βρογχικού άσθματος ή χρόνιας βρογχίτιδας, από οποιοδήποτε άλλο νόσημα που εμφανίζεται με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό.

Όταν τεθεί η διάγνωση, ο Γενικός Ιατρός ή ο Παθολόγος έχει τη γνώση και την αρμοδιότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οξεία κατάσταση με διάφορους τρόπους:

 • Άμεση χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων για ανακούφιση της οξείας κατάστασης ή και χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων (με την προϋπόθεση πως διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό).
 • Αναρρόφηση βρογχικών εκκρίσεων με ειδική αντλία, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
 • Άμεση αντιμετώπιση εξωπνευμονικών αιτίων της δύσπνοιας (π.χ. Ενέσιμα διουρητκά σε καρδιακή ανεπάρκεια).
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα και προγραμματισμός εξετάσεων αίματος και ακτινογραφιών.
 • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα, μέχρι να ελεγχθεί πλήρως η οξεία φάση.
 • Παραπομπή σε Πνευμονολόγο για περαιτέρω ρύθμιση της θεραπείας και χρόνια παρακολούθηση, αν το πρόβλημα είναι αμιγώς πνευμονολογικό και δεν χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο.
 • Εισαγωγή σε νοσοκομείο αν η οξεία κατάσταση επιμένει, ή συντρέχουν άλλοι λόγοι σχετιζόμενοι με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Να θυμάστε:
Πίσω από κάθε παθολογική εκδήλωση του αναπνευστικού συστήματος, πολύ συχνά κρύβονται εξωπνευμονικά αίτια. Η θεραπεία πρέπει να στοχεύει στην πηγή του προβλήματος και ΟΧΙ στην τελική του εκδήλωση.
Παρόξυνση ενός γνωστού πνευμονολογικού προβλήματος (π.χ. Χρόνιο άσθμα), δεν αποκλείει την ύπαρξη εξωπνευμονικού αιτίου (π.χ. Πνευμονική εμβολή).
Η νόσος COVID-19 προκαλεί επικίνδυνη αναπνευστική ανεπάρκεια ΧΩΡΙΣ ΔΥΣΠΝΟΙΑ!
Η δύσπνοια μπορεί να είναι αθώα όπως στην περίπτωση των κρίσεων πανικού ή να απειλεί τη ζωή του ασθενούς στα επόμενα λεπτά της ώρας (π.χ. Πνευμονικό οίδημα).

Πνευμονολόγος Στο Σπίτι Homed

Καλέστε τώρα 1144 ή 210.80.60.098

Πνευμονολόγος Στο Σπίτι Homed